Gode råd om backup

Gode råd om backup behøver ikke at være dyre !

Backup betyder at du har det samme liggende på to fysisk adskilte steder.

Det kan lyde underligt, at du skal have de samme billeder liggende to steder, men du kan ikke tage billedet af babys første bad igen. Og mange af de andre personlige,fortrolige og uvurderlige data, du gemmer på din pc, kan heller ikke genskabes. Derfor bør alle tage backup.

Alle bør have en backup, så risikoen for at miste personlige, fortrolige og uvurderlige data, formindskes væsentligt.

Oftest er det familiefotos, det er rigtig ærgerligt at miste, for de kan i langt de fleste tilfælde ikke genskabes. Derfor bør alle computerejere have overvejet, hvilke data de har på deres computer, og hvad det vil betyde for dem, hvis harddisken i deres computer går i stykker – for eksempel, hvis huset brænder, eller hvis den bærbare computer med alle data bliver stjålet eller glemt et offentligt sted.

Dette er hvad jeg vil råde dig til:

Lav backup jævnligt
Det er vigtigt at du tager jævnligt backup af dine filer, da du ikke kan forudse om din computerbliver ramt af virus eller harddisken går i stykker. Bruger du din computer dagligt bør du tage daglig backup af dine vigtigste filer og en gang om ugen for dine øvrige filer.

Flyt din backup væk fra din computer
Sikkerhedskopiering direkte på computeren bør kun bruges til versionsstyring af ens dokumenter. Går din harddisk i stykker – eller bliver computeren stjålet er sikkerhedskopien ikke til noget. Sørg i stedet for at have en kopi af dine vigtige dokumenter, familiebilleder på en ekstern harddisk eller andet medie.

Undersøg om backup mediet virker
Jo vigtigere din backup er jo vigtigere er det, at du undersøger harddisken eller hvilket andet medie du bruger til backup, virker efter hensigten. Hvis du blot kopierer dine vigtige filer over på et eksternt medie, så undersøg om du kan flytte dem tilbage og åbne dem. Hvis du bruger en backup program, så undersøg om du kan gendanne filerne.

Automatiser din backup
Hvis du selv skal starte dit backup-program, eller selv skal kopiere dine vigtige filer over på en USB nøgle eller ekstern harddisk, er der også større risiko for at du glemmer det i hverdagens travlhed. Hvis du kan automatisere din backup er du mere sikker på at backup’en bliver udført regelmæssigt.

Evaluer din backup
Bruger du et backup program vil det garanteret lave en backup rapport. Undersøg rapporten og se om der er opstået fejl under backuppen. Husk også at dine behov vil ændre sig løbende. Du vil få flere filer, du vil måske lave en ny
mappestruktur, eller det kan måske være du skifter e-mailprogram. Sørg jævnligt for at gennemgå og evaluer din backup så du altid har backup af det du ar behov for.

Husk at backup betyder, at du har det samme liggende to steder. Det vil sige, at en NAS
(netværksharddisk) ikke nødvendigvis er det samme som backup, hvis det er det eneste sted dine
billeder ligger !